Przekręt w ASO Skody-nowy soft do LPG - dotrysk benzyny!!!

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bishop
    L&K
    • 2012
    • 1430

Zamieszczone przez oldbrother
    Sam się łapię na tym że zamiast koncentrować się na drodze to gapię się co chwilę na obrotomierz patrząc czy jeszcze jadę na LPG czy może już na benzynie (żadnych komunikatów o tym fakcie na kostce od LPG nie ma!!!)
    Jeżeli od 4200obr/min jedzie na PB ,a na wskaźniku nie pokazuje tego , zgłoś do aso że wskaźnik zepsuty. Jak jedzie na gazie ma świecić gaz , jak pb to pb.

Komentarz

• Rosomak
      L&K
      • 2011
      • 1365
      • Octavia II (1Z3)
      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Dzwoniłem do gazownika z autoryzacją LR i rozmawiałem na ten temat z nimi i powiedział że zna temat nowej mapy, ale nastawy proponowane przez ASO o tym że pow. 3100obr/min ok. 7%Pb a tym bardziej obr. pow. 4200obr/min i całkowite przejście na Pb to jest jakaś pomyłka. Nie przy takich wartościach, to za mała prędkość obrotowa w/g nich na takie cyrki.

Jestem z nimi umówiony.
      Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
      http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip
      Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...

Komentarz

• kris17009
        Ambiente
        • 2012
        • 235

jak by nie było dobrze że mam kabel. Zmienią mi to sobie przywrócę. A jak będzie trzeba do ASO to spowrotem na ich wymysł... póki gwarancja warto - chociażby dla wtrysków.

Moja furka:
        -------------------------
        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=60516

Komentarz

• baca10
          RS
          • 2009
          • 6225

Zamieszczone przez mkania777
          Dzwoniłem do gazownika z autoryzacją LR i rozmawiałem na ten temat z nimi i powiedział że zna temat nowej mapy, ale nastawy proponowane przez ASO o tym że pow. 3100obr/min ok. 7%Pb a tym bardziej obr. pow. 4200obr/min i całkowite przejście na Pb to jest jakaś pomyłka. Nie przy takich wartościach, to za mała prędkość obrotowa w/g nich na takie cyrki.

Jestem z nimi umówiony.
          mój gazownik, tez zna temat :diabelski_usmiech odpowiedzi którą mi udzielił zawiera dużo wulgaryzmów pod adresem LR:!:

A nawiasem mówiąc wynegocjowałam znizki u niego dla OCP

Komentarz

• termit886
            Rider
            • 2012
            • 261
            • Octavia II (1Z3)
            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Ja 04-05 jadę do ASO na wymianę tulei wahaczy i chciałem zgłosić szarpanie przy zmianie biegów i podczas jazdy na biegu i ściągnięciu nogi z gazu, ale z tego co przeczytałem tutaj to się zastanawiam...

Komentarz

• leonn
              RS
              • 2011
              • 2726
              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Ile to trzeba się nagłówkować żeby ludziom badziew wcisnąć. Lepiej zmienić soft niż poprawić wadliwie wyprodukowane wtryski, no ale te miliomy zalegających MADów w magazynie trzeba jakoś przecież sprzedać, a nie wymieniać za darmo na gwarancji.
              Na czerwonych Valtekach mam już najechane 85tys.km na lpg i nie chcą się zepsuć. A niby to taki badziew gorszy niż te z LR.

Następny przegląd instalacji LR w Octavii będę miał już po gwarancji, więc sobie nie dam tych cudów wgrać, mam jeszcze wersje softu 2.20.
              Ja bym zrobił tak jak piszą Wojtenio i kris17009 wyłączyć tą opcje, a przed wizytą w ASO włączyć i tyle.
              Mając auto na gwarancji też się bałem grzebać VCDSem w Octavii, czy w instalacji LPG, ale pokusa była zbyt wielka :wink: i powiem wam, że byłem potem kilka razy w ASO i jakoś gwarancji mi nie zabrali. Tak że do odważnych świat należy. :wink:

Zamieszczone przez baca10
              A nawiasem mówiąc wynegocjowałam znizki u niego dla OCP
              baca10 to wrzuć jakąś reklamę, link, Tel, czy coś

Komentarz

• PPrzemek
                Drive
                • 2012
                • 87

Mi podczas przeglądu wiosennego doradca powiedział, że ta zmiana oprogramowania wiąże się z podwyższoną temperaturą spalania i wypalaniem się gniazd zaworowych...
                Pozdrawiam
                Przemek

Komentarz

• filip_auto
                  Ambiente
                  • 2011
                  • 164

Problem z medami i szopki z gazem

Moja skoda była w ASO tylko raz po 1500 km na regulacji gazu.

W Ciechanowie nie mieli zielonego pojęcia co to jest pilotowanie dawki cut off.

Dopiero jak im powiedziałem to zadzwonili do landi do Józefowa i przez telefon powiedzieli co mają zmienić w ustawieniach.

Wszystkie wymiany robię na własną rękę. Przelot 75 tysięcy i z nieplanowanych żeczy wymieniłem poduszki chłodnicy 66zł komplet i tuleje wahaczy komplet 100zł pełne takie jak w audi tt.

Więcej bym zapłacił za pierwszą wymianę oleju w ASO niż za części które sam wymieniłem.

Medy to nie taki cud miód jak o nich piszą.

Ci co mają omegasa z OBD to prędzej czy później dowiedzą się o wtryskach pod dystrybutorem jak im będzie spadał zasięg na pełnej butli.

Omegasem EOBD po komputerze chwilowego spalania jak z 0,7 l/h będzie im spadać do 0,3 do 0,5 l/h

Ci co mają BSE medy są w pozycji pionowej i tak najlepiej i najdłużej pracują bezawaryjnie. W BFQ są w pozycji leżącej i jak najszybciej zmienić im na pozycję pionową wtedy nie zbiera się w nich syf.

U mnie po 75 tysiącach medy poszły do czyszczenia zobaczymy czy będą żyć czy się nadają do kosza.

Dobra rada dla tych co mają problemy z LPG omijać ASO wielkim łukiem i szukać gazowników którzy znają się na rzeczy.

Komentarz

• Rosomak
                    L&K
                    • 2011
                    • 1365
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez PPrzemek
                    Mi podczas przeglądu wiosennego doradca powiedział, że ta zmiana oprogramowania wiąże się z podwyższoną temperaturą spalania
                    a jaki doradca?
                    Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...

Komentarz

• PPrzemek
                      Drive
                      • 2012
                      • 87

mkania777,

Serwisowy z Emidy
                      Pozdrawiam
                      Przemek

Komentarz

• Maicroft
                        Moderator
                        S_OCP MemberModeratorr
                        • 2004
                        • 25757
                        • Audi

Przejscie na benzyne to sie stosuje przy czerownym polu, a jak reduktore daje rade cisnieniowo to moze i isc nawet do odciecia na LPG
                        Spritmonitor.de

Komentarz

• Rosomak
                          L&K
                          • 2011
                          • 1365
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Maicroft, dokładnie to samo powiedział mi gazownik z autoryzacja LR, dlatego jadę do niego niech zerknie co popsulo ASO.

[ Dodano: Pią 26 Kwi, 13 14:21 ]
                          PPrzemek, doradca z ASO to żaden doradca. NiE wierzę w ich kompetencje.

Komentarz

• Wojtenio
                            L&K
                            • 2012
                            • 1094
                            • Octavia III (5E3)
                            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

mkania777, Jak będziesz u tego gazownika to niech Ci zrobi zapis twoich ustawień , plik się zapisuje z rozszerzeniem LRC , po każdej ingerencji w układ program się pyta czy zapisać ?, najlepiej jak byś miał dwa ten obecny i po modyfikacji , potem wybierasz który chcesz . Ale musisz go od niego zgrać bo inaczej będzie on u gazownika na laptopie albo jak nie da zapisz to tylko ten nowy w twojej centralce .

Komentarz

• baca10
                              RS
                              • 2009
                              • 6225

Zamieszczone przez leonn
                              baca10 to wrzuć jakąś reklamę, link, Tel, czy coś
                              zapraszam

Komentarz

• PPrzemek
                                Drive
                                • 2012
                                • 87

Ja się wtedy nie zgodziłem na zmianę oprogramowania, ale w poniedziałek będą mi sprawdzać wtryski, więc się dowiem, co zrobią...
                                W każdym bądź razie kabelek już zamówiłem
                                Pozdrawiam
                                Przemek

Komentarz

• kris17009
                                  Ambiente
                                  • 2012
                                  • 235

A to ciekawe czy można się nie zgodzić na wgranie. Czy wtedy nie powiedzą że to automatycznie utrata gwarancji na LPG ?

Moja furka:
                                  -------------------------
                                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=60516

Komentarz

• termit886
                                    Rider
                                    • 2012
                                    • 261
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

PPrzemek a jaką usterkę zgłaszałeś w ASO że będą Ci sprawdzali wtryski?

Komentarz

• Rosomak
                                      L&K
                                      • 2011
                                      • 1365
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Powiem Wam, że dziś wracałem z roboty około 22km trasa taka, że trochę korki i pusta droga ekspresowa, więc:
                                      -na klimie włączonej pracuje OKi (wolne 1,2-1,3L/h),
                                      -wolne obroty (bez klimy) pokazuje mi komp. 0,7-0,6L/h
                                      -obroty biegu jałowego raczej stabilne, trzęsie czasem silnikiem, ale było tak i przed zmianą mapy,
                                      -przyspieszenie raczej bez wyczuwalnych zmian,
                                      - wtryski pracują ciszej niż poprzednio (i to jest dla mnie dziwne),
                                      - komputer pokładowy jakoś dziwnie reaguje na spalanie, tak jakby mniej pokazywał i w pewnych warunkach inaczej reagował na wciśnięcie gazu (mieszali coś z przepustnicą, jak oni to ujęli: "nastawy przepustnicy", to może tego to wpływ...).

Komentarz

• oldbrother
                                        Classic
                                        • 2013
                                        • 33

Witam ponownie,
                                        Czytając nowe posty widzę rozbieżność którą należałoby ustalić odnośnie górnej granicy przy której przełącza się silnik na benzynę... Czy jest to 4000 obr/min (tak mówiono mi na pierwszym "zerowym" przeglądzie w ASO Emida czy też jest to 4200 obr/min jak to napisał mkania777 (tzn. czy mogę jechać z prędkością 140 czy 130 km/h na autostradzie) Dość istotne dla mnie pytanie bo na długi weekend zamierzam zrobić trasę Częstochowa-Łódź-Poznań-Wrocław-Katowice-Częstochowa i trochę po tych naszych autostradach będę pomykał...
                                        Kolejna kwestia to poruszany wątek ingerencji w software instalki LR - wojtenio pisał coś o zapisach plików z ustawieniami przed własną modyfikacją i po modyfikacji. Czy jak przed wizytą w ASO wgram im te ichniejsze ustawienia to czy nie kapną się po dacie pliku że został wgrany/zmodyfikowany np.dzień wcześniej???
                                        Mam jeszcze pytanie do kol. filip_auto który opisuje ustawienie wtryskiwaczy (tj.wspominane "medy" lub "MAD-y" -nie wiem co jest poprawne...) Jak ja mam silnik BSE i te wtryskiwacze nie są idealnie pionowe tylko trochę pod kątem to znaczy że są ok?
                                        Kolejne pytanie to czy komuś zdarzyło się zauważyć "płowienie" lakieru na masce od temperatury silnika??? Mnie w ten sposób namówiono na matę tłumiąco-izolującą maskę... W mojej poprzedniej Octavii Tour '08 taką matę miałem już z autem a i na silniku była taka osłona plastikowa przez co prawie nie widziało się silnika... Teraz silnik jest "goły" - wygląda na pierwszy rzut oka jakby był generację starszy od tego co było w Octavii '08

Komentarz

• Wojtenio
                                          L&K
                                          • 2012
                                          • 1094
                                          • Octavia III (5E3)
                                          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Kolejna kwestia to poruszany wątek ingerencji w software instalki LR - wojtenio pisał coś o zapisach plików z ustawieniami przed własną modyfikacją i po modyfikacji. Czy jak przed wizytą w ASO wgram im te ichniejsze ustawienia to czy nie kapną się po dacie pliku że został wgrany/zmodyfikowany np.dzień wcześniej???
                                          Przy załadowanym pliku nie widać daty jego modyfikacji jest tylko opis jego i jak zrobisz plik identyczny ( opisowo )z tym co oni to się nie poznają - po załadowaniu widać go na pierwszej stronie programu ale kiedy był modyfikowany to już nie .

Komentarz

• Rosomak
                                            L&K
                                            • 2011
                                            • 1365
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Czy jest to 4000 obr/min (tak mówiono mi na pierwszym "zerowym" przeglądzie w ASO Emida czy też jest to 4200 obr/min jak to napisał mkania777
                                            mi w ASO (Pol-Mot Auto) powiedzieli że od 4200r/min, ale ja nie mam żadnego zaufania do ich kompetencji.
                                            Pojadę do gazownika to powie mi co oni tam za herezje wgrali...

Komentarz

• Maicroft
                                              Moderator
                                              S_OCP MemberModeratorr
                                              • 2004
                                              • 25757
                                              • Audi

A to jest taka mega instalacja, ze nie ma zadnych objawow ze auto podpiera sie benzyna na wskazniku. W STAGu jak auto chce isc na benzynie to zaraz to widac
                                              Spritmonitor.de

Komentarz

• baca10
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 6225

Zamieszczone przez Maicroft
                                                A to jest taka mega instalacja, ze nie ma zadnych objawow ze auto podpiera sie benzyna na wskazniku. W STAGu jak auto chce isc na benzynie to zaraz to widac
                                                dlatego trzeba patrzec na wskaznik paliwa, a nawiasem mowiac, mój mąż jak ten wątek przeczytał, to powiedział, że ten dotrysk paliwa w naszym aucie już przerabialiśmy i w ASO Emida nam wgrali, na pełny bak paliwa LPG brało nam 1/4 baku PB :evil:

Komentarz

• Rosomak
                                                  L&K
                                                  • 2011
                                                  • 1365
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

baca10, to nieźle kręciliście szafę, że wyparowało 1/4 Pb.

Komentarz

• baca10
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 6225

mkania777, Dlatego z ASO nie mam od dawna nic wspólnego, autko serwisowane jest u serwisanta z b.dobrą opinia i wiedzą, reklama warsztatu jest dana na forum, a instalacje do ładu i składu doprowadził mi śp. p. Wiesiek, jak by żył to na 100% autko było dalej u niego serwisowane i pewnie ktoś z OCP by sie skusił.

Komentarz

Pracuję...